سویا به عنوان یک منبع پروتئینی گیاهی با کیفیت بالا شناخته شده است. علاوه بر این، سویا به دلیل ایزوفلاونوئیدهای موجود در آن به مبارزه با بیماری های مربوط به افزایش سن کمک می کند. از مضرات مصرف بیش از حد سویا می توان به میزان بالای فلز کادمیم موجود در آن اشاره کرد که باعث ایجاد مشکلاتی از جمله شکنندگی استخوان ها و آسیب کلیوی می گردد.
سبزیجات خانواده کلم حاوی میزان بالایی فیبر، ویتامین ها، املاح معدنی، آنتی اکسیدان ها و آنزیم های محافظت کننده از DNA به نام گلوکوزینولات ها است . مصرف بیش از حد سبزیجات خانواده کلم به دلیل وجود ماده ای به نام گیتروژن موجب اختلال در تولید هورمون تیروئید می گردد. لذا توصیه می شود قبل از مصرف این دسته از سبزیجات آنها را بجوشانیم تا میزان گیتروژن موجود در آن کاسته شود.
چای علاوه بر اینکه یک نوشیدنی دلنشین است حاوی ترکیباتی با خاصیت آنتی اکسیدانی است. علاوه بر این چای سبز دارای ترکیبات ضدالتهابی به نام اپی گالوکاتچین گالات است. اما لازم است بدانیم که مصرف بیش از حد چای به دلیل فلوراید موجب بروز مشکلات سلامتی از جمله مشکلات عصبی، درد استخوان و مفاصل و مشکلات تولید مثلی می گردد.
بادام حاوی میزان بالای پروتئین، فیبر و همچنین ویتامین هایی مانند ویتامین E، B12 و املاح معدنی مانند منیزیم، فسفر و مس است . اما خوردن بیش از حد آن به دلیل وجود فیتات (فیتیک اسید) از جذب املاح معدنی از جمله زینک، آهن و کلسیم جلوگیری کرده که در نتیجه برای بدن مضر است. لذا توصیه می شود بادام را قبل از مصرف به منظور کاهش میزان فیتات موجود در آن حتماً بخیسانید.
برنج قهوه ای برخلاف برنج سفید به دلیل دارا بودن سبوس برنج حاوی میزان بالایی فیبر و منگنز است اما از طرفی به دلیل وجود آرسنیک موجود در آن ممکن است در طولانی مدت مشکلاتی از جمله سرطان را ایجاد کند.
اسفناج منبع خوبی جهت تامین ویتامین ها، املاح معدنی، کاروتنوئید و آنتی اکسیدان هایی مانند کوئرستین، زآگزانتین است. اما از طرفی حاوی ماده ای به نام اگزالات بوده که به کلسیم متصل شده و تشکیل اگزالات کلسیم را می دهد. این بدین معنی است که مصرف بیش از حد اسفناج منجر به افزایش خطر تشکیل سنگ کلیه می شود.
سینه مرغ منبع مناسبی جهت تامین پروتئین بدن است . سینه مرغ برخلاف سایر فرآورده های پروتئینی دارای چربی کم، ویتامین و املاح بالا بوده و به همین خاطر از محبوبیت بالایی برخوردار است. اما مصرف بیش از حد سینه مرغ به دلیل وجود محصولات گلیکاسیون پیشرفته (پروتئینها یا لیپیدهایی هستند که در اثر قرار گرفتن در معرض قندها گلیکوزه میشوند) موجب تسریع روند پیری و بیماری هایی مانند آلزایمر می شود.
اضافه کردن لیمو به آب، علاوه بر آبرسانی موجب ایجاد مزه خوب و تامین ویتامین C بدن می شود. اما مصرف بیش از حد آن به دلیل خاصیت اسیدی لیمو موجب از بین رفتن مینای دندان می گردد.
صدف منبعی غنی برای تامین زینک است. هر چند مصرف بیش از حد زینک نیز خطرات خود را دارد، اما خطر اصلی مصرف صدف خام از آلودگی ها و پاتوژن ها می آید. غذای اصلی صدف در واقع میکروارگانیسم های کوچک داخل آب است. به همین دلیل در برخی از مواقع حاوی مقدار بالایی فلزات سنگین، باکتری های مضر مانند ویبریو و ویروس نوروویروس است.
ماهی تن آلباکور منبع بسیار غنی ای برای تامین پروتئین و امگا-3 است. اما در کنار فواید آن، ماهی تن آلباکور به دلیل سطح نسبتاً بالای جیوه، مصرف بیش از حد آن سمی است. جیوه آلی یک ماده سمی برای سیستم عصبی است که مشکلات سلامتی مختلفی از جمله مشکلات شنوایی و تکلم را ایجاد می کند.
بادام برزیلی یک منبع خوب تامین سلنیم بدن است. که علاوه بر سلنیم، حاوی اسیدهای چرب مفید، انواع ویتامین ها، املاح معدنی و آنتی اکسیدان ها است. اما مصرف بیش از حد سلنیم سمی است و ممکن است منجر به مشکلات گوارشی، مشکلات عصبی، آسیب اندام ها و در موارد شدید منجر به مرگ شود.
جگر گوشت گاو منبع بسیار عالی ای برای تامین پروتئین، ویتامین A، ویتامین B12، مس، آهن و کولین است. اما مصرف بیش از حد ویتامین A منجر به افزایش فشار داخل جمجمه و در موارد شدید کما و یا مرگ فرد می شود. همچنین مصرف بیش از حد مس نیز ممکن است منجر به مرگ گردد.
دارچین ادویه است که علاوه بر اینکه طعم دلنشینی دارد، به دلیل دارا بودن خواصی از جمله آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر این دارچین به تنظیم سطح قندخون و کلسترول کمک می کند. اما مصرف بیش از حد آن مخصوصاً نوع کاسیا به دلیل وجود میزان بالای کومارین منجر به بروز مشکلاتی از جمله آسیب کبدی و افزایش خطر ابتلا به سرطان می گردد.
همه ما میدانیم که آب جزء اصلی بدن را تشکیل می دهد. اما لازم است بدانیم که خوردن بیش از حد آب نه تنها برای بدن ما مفید نیست بلکه مضر و در برخی از موارد کشنده نیز است. مسمومیت آب زمانی اتفاق می افتد که فرد در حدود 3 الی 4 لیتر آب مصرف کند که این خود منجر به ایجاد عدم تعادل الکترولیت های بدن از جمله سدیم می شود. از علائم مسمومیت آب می توان به حالت تهوع، سرگردانی، تشنج و حتی مرگ اشاره کرد.
منبع: