برای اینکه بدانیم چرا در فصول سرد بیشتر سرما می خوریم، ابتدا باید در مورد اولین سد دفاعی بدن یعنی بینی اطلاعاتی بدست آوریم. بینی ما اولین نقطه تماس بدن بین محیط بیرون و داخل است. عوامل بیماریزا از طریق استنشاق یا تماس دست با بینی، به بینی وارد شده و سپس از طریق راه های هوایی، سلولهای بدن را آلوده کرده و منجر به عفونت دستگاه تنفسی میشود.
اما همیشه ورود عوامل بیماریزا به بدن به این آسانی نیست. سلول های جلوی بینی به عنوان اولین سد دفاعی بدن، عوامل بیماریزا را تشخیص داده و با آزادسازی میلیاردها کیسه کوچک پر از مایع در مخاط بینی، عوامل بیماریزا را محاصره کرده و قبل از اینکه به سلولهای بینی متصل شوند به آن ها حمله میکند.
پژوهشگران بررسی کردند که چگونه سردتر شدن هوا میتواند پاسخ ایمنی بینی را تحت تأثیر قرار دهد. آنها داوطلبان سالم را از محیطی با دمای اتاق (حدود 23 درجه سانتی گراد) به دماهای 4 درجه سانتی گراد به مدت ۱۵ دقیقه منتقل کردند و دریافتند که عروق بینی برای جلوگیری از دست دادن گرما منقبض شده که این خود منجر به کاهش 42 درصدی ترشح کیسههای کوچک پر از مایع در بینی و کاهش سیستم دفاعی بدن می شود.
دومین عاملی که باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری در فصول سرد میشود، سپری کردن زمان بیشتر در فضاهای بسته است به این معنی که در فصول سرد با افرادی که ممکن است حامل عوامل بیماری زا باشند، تماس نزدیکتری داریم.
و نهایتاً آخرین عامل احتمال ابتلا به بیماری در فصول سرد، خشک تر بودن هواست. هوای سرد نسبت به هوای گرم بخار آب کمتری حمل کرده و خشکتر است. این شرایط خشک به نظر میرسد محیط مناسبی برای تکثیر عوامل بیماریزاست.
1. هر سال واکسن آنفولانزا تزریق نمایید، تزریق واکسن آنفولانزا قبل از شروع فصل سرد جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری و انتشار آن برای همه افراد (به غیر از افراد دارای نقص ایمنی و نوزادان زیر ۶ ماه) توصیه میشود.
2. دست ها را حداقل 20 ثانیه با آب گرم و صابون به ویژه مناطق اطراف ناخنها، بین انگشتان و پشت دستان را بشویید.
3. هوای اتاق را مرطوب نگه دارید، ویروسها در رطوبت هوا سختتر زنده می مانند. محلولهای شستشوی بینی نیز میتواند به مرطوب نگه داشتن مجاری بینی و تسکین گرفتگی بینی کمک کنند.
4. خواب کافی داشته باشید، خواب ناکافی و همچنین خواب بیکیفیت میتواند بر سیستم ایمنی شما تأثیر بگذارند. سیتوکینها، پروتئینهایی هستند که در طول خواب آزاد میشوند و نقش مهمی در توانایی بدن برای مبارزه با عفونتها دارند.
5. آب فراوان بنوشید، نوشیدن آب فراوان به دفع سموم از بدن و رقیق نگه داشتن مخاط موجود در دستگاه تنفسی کمک می کند. زمانی که مخاط رقیق تر شود بدن راحت تر می تواند عوامل بیماریزا را چه از طریق سرفه و چه از طریق آبریزش بینی دفع کند.
6. رژیم غذایی سالم و متعادل غنی از میوهها و سبزیجات تازه، مغزها و دانهها داشته باشید، بخش بزرگی از سیستم ایمنی در دستگاه گوارش قرار دارد، بنابراین مهم است که پوشش روده را سالم و خوب نگه دارید.
7. ورزش منظم داشته باشید، انجام ورزش منظم و ملایم منجر به افزایش جریان و تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
8. استرس خود را مدیریت کنید، مدیریت استرس، به ویژه استرس طولانیمدت، ممکن است به افراد کمک کند تا با عوامل بیماریزا مبارزه کنند.
9. سیگار نکشید، سیگار کشیدن میتواند سیستم ایمنی بدن را سرکوب کند.
منابع مقاله:
The Pharmacy Guild of Australia